Projects

barn extension

Click on the `+` to learn more

Project Description

The Client occupied a property set in 2 acres of land in the Yorkshire Dales National Park.  The property consisted of two buildings.  A converted bank barn and a Grade II listed cottage.  Both buildings are separated by 15m wide garden.

The Clients property is located in an area of high exposure to the elements and disconnected from urban areas.  During the winter months when it snowed or their was prolonged rain the Clients use of their property became limited.  The Client wanted to connect the barn and the cottage.  Historically, this solution was frowned up by the planning department.  Our solution was a link extension connecting both buildings whilst having as little impact on its setting.

The Final Proposal

Guided by extensive research of the site and an understanding of the Clients requirements we have developed a proposal which:

Has a limited and unobtrusive impact as possible

Is simply (and beautifully) detailed

The proposal can only be experienced up close

Curvature of the building shape can be found else where in the surrounding landscape

Experience of the proposal from the North will be seen as a line in the landscape as the proposal follows the existing topography.

No amenity is lost.  The proposal incorporates a landscaped roof which integrates into the existing landscape

Architectural integrity of both the barn and the cottage is maintained and viewed as separate entities

Project Q & A

What Makes this project different?

When extending a home, typically, the primary focus is the extension of the home and the space.  In this instance, the project was perceived as an extension of the landscape which blended seamlessly into the landscape.  The project incorporated a green roof and walk-on roof lights.

What was the building/ Land like before the project?

The Grade II listed cottage and the barn were both converted and finished to a high standard.  Both properties were separated by a distance of approximately 15.0m.

Historically the properties are best described as `bank barns` where one side is set into the landscape giving the appearance of a two storey property at the front.  At the rear the barns become a single story.  The farm animals were located at the ground level.  The change in level to the rear allowed the farmer to feed his animals from above from the rear of the properties.

The area in between the barn and the cottage consisted of a well maintained but steeply sloping garden/ patio area.

What was the inspiration for the design?

Inspiration for the design came from the beautiful National Park landscape.  The undulating landscape and the grey drystone walls.

Did the design change much during the design and building phases?

During the design stage the design evolved as any project would through discussion with the Client.

At the early stage of construction the structural design changed along with the structural engineer.  The structural engineer did not appreciate the limited access and manoeuvrability around the site.  He had specified some very big and heavy steel sections.  Delivery of these structural steels to the site would not have been feasible.  The Client dismissed the engineer and a new structural engineer was brought on board who developed the structural design inline with the architectural concept which utilised the Insulated Concrete Forms.

We developed the design through three dimensional virtual building information modelling software.  This allowed us to create a real world and 3d virtual environment.  The benefit of this was a greater understanding of every detail involved in the project at the design stage.  During the construction phase nothing changed.

Were there any particularly memorable moments throughout the project process?

No, which sounds boring!  We prepared the design to a very high standard.  This helped the spealist building trades to get on and build the design without scratching their heads and trying to figure out what they were supposed to do.

How would you describe the Clients?

The Clients were inspiring.  They had their own ideas and were open to new ideas and different methods of building.

What was the Clients brief for the project?

The separation of the barn and the cottage required the Client to put their jackets on and take an umbrella to make full use of their property, especially during periods of inclement weather.  The desire was to connect the two parts of their property.

Through an indepth analysis of how the Client used their property, together with an analysis of the site and planning legislation, we developed the brief with the Client as a place to house their extensive art collection.

What were the challenging aspects of this project?

The location of the site in the heart of the Yorkshire Dales National Park contributed every challenging aspect.

Trying to find a builder was another challenge.  Following an extensive assessment of local builders we prepared a list of 3 builders.  One dropped out at an early stage, and we understand the remaining two builders had a chat between them with one deciding they would not submit a price and the one who did submitted a price was double the allowance of our cost assessment.

The Client had confidence in the service we had provided them and asked us to act as their Construction Managers.

What sustainability features does the project have?

To ensure the proposal secured planning approval in the Yorkshire Dales National Park, there were other drivers which took precedence over sustainability features.  For instance, we wanted to make sure the proposal appeared seamlessly within the landscape.  Also, with deep excavations, we needed to ensure safe execution of the works and the quicker the walls could be built and backfilled the safer the construction site would become.  We utilised a modern method of construction in the form of Insulated Concrete Formwork.  This ensured a quick method of construction and super insulated building fabric.  The green roof also contributed to a super insulated roof but was instrumental in making the proposal seamless with the landscape.

What was your solution to the brief and the challenges involved?

The solution was perceived as an extension of the landscape as opposed to the extension of the barn with a link to the cottage.  This solution influenced the organic nature of the walls and surrounding landscape.  This approach captured the spirit of the place.

What was your solution to the brief and the challenges involved?

The solution was perceived as an extension to the landscape as opposed to an extension of the barn with a link to the cottage.  This strategy influenced the organic nature of the walls and surrounding landscape and captured the spirit of the place.

We started by developing an understanding of the site and the Clients requirements.  Working with the landscape we have chiselled a building form which integrates with the landscape and has as little impact as possible on its setting.  The curved folding sliding doors where integral to the success of the project and how the inside gallery space and the external gallery court yard interacted with each other.

The biggest challenge was excavating the ground.  Approximately 1.0 below ground level we hit a hard limestone.  A further 2.0m were required to be excavated.  Despite carrying out bore hole testing which revealed solid ground at 2.3m below ground level.

Building Materials

Structure

Insulated Concrete Formwork walls by Sunbloc

V-Tec Insulated Concrete Roof Structure by Sunbloc

Finishes

Solacir Interiors Microscreed by Floored Genius

Glazing

Walk-On Skylights by Rooflight Architectural

Curved Folding Sliding Doors by Simplicity Timber Solutions

Waterproofing

RIW Structural Waterproofing by Lainton Building Services

Roof Membrane

Resitrix Roof membrane installed by Beresford Roofing Contractor

Building Details

2015

Date of Completion

100 m2 

Project Size

North Yorkshire Dales National Park

Project Location

Project Team

Wayne T Penrith 

Principal, Architect & Designer

Natalie Cole 

Interiors  – PS9:Architects

Marvin Erickson 

Construction Management – PS9:Architects

Ivan Atkins Structural Design 

Structural Engineering

Will Cartwright

Planning Consultant – Heritage Design and Planning.

 Mark Page 

Craven Building Control Department 

Quotes
“this is the most comprehensive planning application we have received for this size of project” – Emma Heron.  Senior Planning Officer 
Further Information
For further information please contact.

Wayne Penrith, Principal

t: 0161 401 2009 

Digg thisEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on FacebookShare on RedditShare on StumbleUponTweet about this on TwitterShare on Tumblr