Projects

Click on the `+` to learn more

Project Description

The Client purchased a residential plot of land in the hamlet of Shaw located in the Greater Manchester area. The project presented a number of challenges.  The Clients brief was for a large new home design, realistically too big for the site.  The site had a steep slope from front to back.  There were conflicts with the neighbours.  Obtaining planning approval.

Despite these challenges, there were an opportunity to do something good.

The Client approached us to help them with their new home design after three years of not being able to make progress.

The Client acquired the residential plot of land with a well maintained bungalow built around 1950s.  The Client wanted to extend the existing bungalow to suit their need for a large 4 bed room family home.  In the first instance, they tried themselves to obtain approval but were unsuccessful.

They appointed a Consultant, who was not an Architect, in an attempt to extend the bungalow.  For the second time of asking their planning application was rejected.  A bizarre decision was taken to knock down the existing bungalow and obtain approval for a substantial new home design.  The planning application was again rejected.  However, the design was approved on appeal.

The Client wanted to execute the build using Insulated Concrete Forms.  PS9:Architects were approached due to our extensive experience in using various Insulated Concrete Forms and because the Client had lost faith in the Consultant who did the original design in their ability to complete the design using these Insulated Concrete Forms.

Using PS9:Architects in Manchester Advanced Software Technology we carried out a full review of the design prepared by the other Consultant and found:

The elevations did not match the floor plan

The stairs did not meet the building regulations

First floor doors poked through the roof

The design was for a bungalow with bedrooms in the roof.  The Client thought they had 1.5m high space in the eaves but it only measured 500mm

At this stage, The Client was disappointed because they thought they had a large 4 bedroom bungalow but in reality they only had a small 2 bedroom property with no master ensuite facilities.

We offered to prepare them a new home design that would suit their needs.

Our solution was for a 4-bedroom new home design providing extensive open plan living accommodation and had extensive below grade basement area and garage.

Considering planning approval was rejected on three previous occasions.  PS9:Architects in Manchester gained planning approval at the first time of asking.

The Final Proposal

Guided by extensive research of the site and an understanding of the Clients requirements we have developed a proposal which:

Has a limited and unobtrusive impact as possible

Is simply (and beautifully) detailed

Maximise’s elevated views

Has a grand entrance and double height living space

Open plan living space

4 -double bedrooms one with master suite and walk- in wardrobes

Project Q & A

What Makes this project different?

The project is a modern intervention into a street scene which includes an eclectic mix of 1950s-1970s design and 1990s mock Tudor style.  The one-thing that makes this project stand out from all of the others we have been involved in was the neighbour confrontation.  We have never experienced so much bitterness when working on a project.

What was the building/ Land like before the project?

The site was occupied by a well maintained 3-bed bungalow set in steeply sloping landscaped gardens.  The site had amazing elevated and open front facing views.  To the rear of the property was a typical 1970s detach property and the remaining two sides were occupied by traditional 3-bed type bungalows.

What was the inspiration for the design?

The driver for the design were the elevated westerly views and design techniques to reduce the visual mass of the design on the street scene.  This is because the adjacent two properties were traditional bungalows and the proposal was for a house.

Did the design change much during the design and building phases?

During the design stage the design evolved as any project would through discussion with the Client.

We were not appointed to oversee the construction phase and are unaware of any changes.

We developed the design through three dimensional virtual building information modelling software. This allowed us to create a real world and 3d virtual environment. The benefit of this was a greater understanding of every detail involved in the project at the design stage. During the construction phase nothing changed.

Were there any particularly memorable moments throughout the project process?

The most memorable moment was achieving planning permission at the first time of asking especially as it was rejected three times previously when another consultant was working on it.

How would you describe the Clients?

The Clients were inspiring and fun to work with. They had their own ideas and were open to new ideas and different methods of building.

What was the Clients brief for the project?

The Clients brief was for a modern 4-bedroom home with open plan living that could be used for entertaining.  The Client wanted inspiring spaces which would make visitors say ‘I want a house like this’.  PS9:Architects in Manchester achieved this through the connection of spaces from the front foot through the double height living space with with galleries and large breakfast kitchen.

What sustainability features does the project have?

The key features were:

Super insulated building fabric

Air tight building fabric

Double glazed windows and doors

Optimised to maximise natural light and ventilation.

Integration with the ‘natural asset’ of the site and terrain

Site specific views and vista optimisation

Passive solar heating

Passive cooling

Non-toxic materials and finishes

Mechanical ventilation with heat recovery

Low energy lighting and appliances

Water conserving Appliances and fixtures

Building Materials

Structure

Insulated Concrete Formwork walls by Sunbloc

V-Tec Insulated Concrete Roof Structure by Sunbloc

Glazing

Klober windows and doors

Waterproofing

Structural Waterproofing

Roof Membrane

Marley Eternit fibre cement wall and roof slates

Building Details

2017 – under construction

Date of Completion

475 m2

Project Size

Shaw, Greater Manchester

Project Location

Project Team

Wayne T Penrith

Principal, Architect & Designer

Natalie Cole

Interiors – PS9:Architects

Marvin Erickson

Construction Management – PS9:Architects

Healey Consulting

Structural Engineering

PS9:Architect in Manchester

Planning Consultant

Alan Palmer

Oldham Building a Control Department

Quotes
“As an associate of a client of PS9Architects, I have worked closely with and found them to be extremely helpful, diligent and conscientious.

They have Inivitive and modern design ideas.

Give tremendous support through the toughest of planning departments and will win your case with their superb knowledge of Building Regulations and Government Planning Policies.

Will produce drawings that work when the building starts.

Give guidance on new technological materials.

By their tenacity they have the stamina to overcome the most challenging situations to a conclusion.

” – Mr Normanton. Client Representative

Further Information
For further information please contact.

Wayne Penrith, Principal

t: 0161 401 2009

Digg thisEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on FacebookShare on RedditShare on StumbleUponTweet about this on TwitterShare on Tumblr