No products in the basket.

No products in the basket.

[slider] [/slider] [divider_line]

Click on the `+` to learn more

[toggle title=”Project Description”]

The project is a unique new home development consisting of 9 homes designed to the international energy performance standard, Passiv Haus.

The project site is located in Blackburn, Lancashire measuring approximately 1 acre. The site is an undeveloped infill parcel of land which slopes both East to West and North to South. The undulating land topography provided an opportunity to create something special.

[/toggle] [toggle title=”The Final Proposal”]

Guided by extensive research of the site and an understanding of the Clients requirements we have developed a proposal which consists of:

Three, 3-bed detached

Six, 3-bed semi-detached

Each new home is simply (and beautifully) detailed

 

[/toggle] [toggle title=”Project Q & A”]

What Makes this project different?

The minimum standard for house building in the UK is the Building Regulations. Each new home is designed to achieve the Passiv Haus standard which far exceeds the minimum standard defined in the building regulations. Typically, developers focus on the bottom line and build as cheaply as possible and sell for maximum profit. In this instance, the Developer Client saw an opportunity to maximise both and improve the saleability of the development.

What was the Land like before the project?

The site was overgrown with weeds and brambles.  There was also Japanese Knotweed in different areas.

The site had been used to graze sheep and other small farm animals.

What was the inspiration for the design?

Blackburn has a rich history associated with the industrial revolution and continues to be at the forefront of modern techniques.

Did the design change much during the design and building phases?

During the design stage the design evolved as any project would through discussion with the Client.

Key to the development of a Passiv Haus is the Passiv Haus Planning Package software.  This locked in the design because future changes may have resulted in the design not achieving Passiv Haus.

We also developed the design through our three dimensional virtual building information modelling software. This allowed us to create a real world and 3d virtual environment. The benefit of this was a greater understanding of every detail involved in the project at the design stage.

Were there any particularly memorable moments throughout the project process?

Well! During the initial site visit there was a wire fence used to hold back the geese in the field. We were not told that the fence was electrified and brushed against it which caused a slight shock and left behind a tingling sensation for the rest of the afternoon.  A bite from the geese might have been better.  At least we would have seen it coming.

How would you describe the Clients?

The Clients were inspiring. They had their own ideas and were open to new ideas and different methods of building.

What was the Clients brief for the project?

To maximise the site for new homes and designed to the Passivhaus energy performance standard.

What were the challenging aspects of this project?

The site was the most challenging aspect of the site.  Sloping East to West and North to South meant every aspect of each new home building plot which came into contact with the ground was different. Especially for the off road parking.

We were able to use this to our advantage creating a home designed specifically for its plot.

What sustainability features does the project have?

The key features were:

Super insulated building fabric

Air tight building fabric

Triple glazed windows and doors with insulated frames

Each new home design was spacially optimised to maximise natural light and ventilation.

Intigration with the ‘natural asset’ of the site and terrain

Site specific views and vista optimisation

Passive solar heating

Passive cooling

Non-toxic materials and finishes

Mechanical ventilation with heat recovery

Low energy lighting and appliances

Water conserving Appliances and fixtures

What was your solution to the brief and the challenges involved?

The solution was perceived as an extension of the landscape as opposed to the extension of the barn with a link to the cottage. This solution influenced the organic nature of the walls and surrounding landscape. This approach captured the spirit of the place.

[/toggle] [toggle title=”Project Details”] [h4] Advanced Development due beginning 2018 [/h4]

Date of Completion

[h4] 1 acre [/h4]

Project Size

[h4] Blackburn, Lancashire [/h4]

Project Location [/toggle] [toggle title=”Project Team”] [h4] Wayne T Penrith [/h4]

Principal, Architect & Designer

[h4] Natalie Cole [/h4]

Interiors – PS9:Architects

[h4] Marvin Erickson [/h4]

Construction Management – PS9:Architects

[h4] James Bright [/h4]

Planning Consultant – PS9:Architects

[toggle title=”Further Information”] For further information please contact.

Wayne Penrith, Principal

t: 0161 401 2009 [/toggle] [divider_line]